Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2021

Перший заступник керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон поінформував про стан представництва інтересів держави в суді впродовж І кварталу 2021 року

Сьогодні, 31 березня, перший заступник керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон у форматі відеобрифінгу проінформував громадськість про діяльність Вінницької обласної прокуратури з питань представництва інтересів держави в суді упродовж І кварталу 2021 року.

Як повідомив Гайворон, у рамках реалізації однієї з основних конституційних функцій щодо представництва інтересів держави цього року прокурорами Вінницької обласної прокуратури до суду подано позовів на 330 млн гривень. Для порівняння: за аналогічний період 2020 року прокурорами заявлено позовів лише на 51 млн грн, що у 6,5 разів менше ніж цього року.  

Прокурорами забезпечено якісний розгляд позовів у судах. За нинішній квартал судами вже задоволено позовів на 24 млн гривень, що вдвічі більше ніж за аналогічний період 2020-го.

Загалом на розгляді у судах, з урахуванням заявлених у минулих роках, залишається позовів на 815 млн гривень.

Перший заступник керівника обласної прокуратури наголосив, що пріоритетами у представницькій діяльності органів прокуратури Вінниччини залишаються питання законності використання бюджетних коштів, законності передачі у власність та користування об’єктів державної та комунальної власності, охорони та використання земель, а також – охорони навколишнього природного середовища.

Зокрема, у бюджетній сфері подано позовів на 1,1 млн гривень, з яких задоволено на 450 тис. гривень, та, з урахуванням минулорічних позовів, реально виконано рішень судів на 535 тис. гривень. Наразі на розгляді в судах ще перебувають позови на 1,3 млн гривень.

З питань державної та комунальної власності подано позовів на 7,5 млн гривень, з яких задоволено на 4,2 млн гривень, та сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, становить 1,6 млн гривень. Наразі на розгляді в судах ще перебувають позови на 6,5 млн гривень.

У сфері охорони навколишнього природного середовища подано позовів на 1,1 млн гривень, з урахуванням минулорічних позовів задоволено на 2,4 млн гривень та реально виконано рішень судів на 2,2 млн гривень. Наразі на розгляді в судах ще перебувають позови на 1,7 млн гривень.

З питань земельних відносин подано позовів на 319,2 млн гривень, з яких задоволено на 17,2 млн гривень, та з урахуванням минулорічних позовів реально виконано рішень судів на 312 млн гривень. Наразі на розгляді в судах ще перебуває позовів на 660 млн гривень.

У 2021 році за позовами прокурорів добровільно відшкодовано або примусово виконано рішень судів на 316 млн гривень. У комунальну та державну власність повернуто 347 гектарів земель.

За словами Василя Гайворона, представницька діяльність органів прокуратури не обмежується лише заявленням позовів в інтересах держави в окреслених пріоритетних сферах.

Не менш ефективною є робота прокурорів щодо моніторингу та виявлення незаконних рішень судів, постановлених без участі прокурорів, які зачіпають інтереси держави та територіальних громад області. Зокрема, від початку року виявлено та оскаржено 10  таких рішень стосовно земельних ділянок площею 65 гектарів вартістю 10 млн гривень, нерухомого майна площею 265 м² вартістю майже 3 млн гривень та інші.

Перший заступник керівника Вінницької обласної прокуратури підкреслив, що прокуратура на постійній основі висвітлюватиме результати позовної роботи та регулярно інформуватиме про це громадськість.

  

 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1239