Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.04.2024

Житель Вінниччини, який захоплюється «героїзмом» росіян, постане перед судом

Прокурорами Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 41-річного жителя Гайсинського району за обвинуваченням у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які її здійснювали (ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). 

За даними сторони обвинувачення, чоловік, маючи активну проросійську позицію, систематично поширював матеріали антиукраїнського характеру у забороненій в Україні соціальній мережі «Одноклассники». 

Сторінку обвинувачений вів під власним іменем та після повномасштабного вторгнення рф використовував її як публічну платформу для поширення ворожих наративів. 

Так, він публікував пропагандистські тексти про «героїзм» російських військовослужбовців, який полягав в «уничтожение нацистов» та взятті у полон енної кількості українських бійців. З російських пабліків на кшталт «Za Правду», «Люблю россию» поширював відео з кадирівцями та промови їхнього лідера про захоплення України і Європи.

Крім того обвинувачений публікував пости про економічні «дива» у Криму після його анексії росіянами, а окупацію Запоріжжя й Херсонщини й так звані «референдуми» у них називав «возвращением на родину». 

Слідством встановлено десятки публікацій зі схожим контентом, які були вподобані та поширені обвинуваченим, а відтак стали доступними тисячам користувачів соціальної мережі. Протиправний зміст згаданих публікацій підтверджено експертизою. 

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 270