Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2024

Ухвалено вироки двом урядовцям часів президента-втікача та конфісковано їхнє майно на понад 200 млн грн (ФОТО)

За публічного обвинувачення прокурорів Вінницької обласної прокуратури суд в порядку спеціального судового провадження визнав винними у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України та воєнних злочинів двох урядовців часів Януковича, громадян України. 

А саме:

– віцепрем’єр-міністра України 2002-2003, 2006-2007 років, міністра освіти і науки 2010-2014 років за обвинуваченням у державній зраді, пособництві державі-агресору та порушенні законів і звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України) – засуджено до 15 років з конфіскацією майна;

– заступника міністра внутрішніх справ України 2010 року, заступника міністра юстиції України 2012 року, очільника Державної реєстраційної служби України у 2013-2014 роках за обвинуваченням у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України) – засуджено до 12 років з конфіскацією майна.

 

Доведено, що обвинувачені після повномасштабного вторгнення рф в Україну спрямували свою діяльність на користь та в інтересах держави-агресорки, узгоджуючи свої дії з представниками спецслужб рф.

Так, колишній міністр освіти організовував та координував діяльність керівників російських окупаційних адміністрацій Херсонської та Запорізької областей та курував підготовку до проведення т. зв. «референдумів».

Крім того, навесні 2022 року він у змові з т. зв. «заступником постійного представника глави чеченськоїреспубліки на території АР Крим» вчинили розграбування сільськогосподарської техніки з підприємств в окупованому м. Мелітополі, оформивши це як процедуру «купівлі-продажу». «Кадирівець» забезпечував силову підтримку вчинення оборудки і транспортування викраденого до Криму. 

Інший ексурядовець у вересні 2022 року був призначений на посаду «радника голови Запорізької військово-цивільної адміністрації», а згодом «за заслуги» перед рф був наділений повноваженнями «сенатора рф» – представника т. зв. виконавчого органу державної влади Запорізької області в раді федерації. 

У кримінальному провадженні забезпечено відшукання та конфіскацію майна та активів ексміністрів (в тому числі афілійованих осіб) на загальну суму понад 200 млн грн.

Також в межах кримінального провадження до 12 років позбавлення волі засуджено громадянина російської федерації, який сприяв вчиненню вищевказаних злочинів, – т. зв. «заступника постійного представника глави чеченської республіки на території АР Крим» за обвинуваченням у порушенні законів і звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). 

Наразі вирок не набрав законної сили.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 232