Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.03.2024

Повідомлено про підозру російському актору, очільнику «виборчого штабу» путіна, який закликав до війни в Україні

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури російському актору, художньому директору одного з московських театрів за новими епізодами злочинної діяльності повідомлено про підозру у публічних закликах до зміни державних меж та устрою України за попередньою змовою групою осіб, поєднаних з розпалюванням національної ворожнечі, та у публічних закликах до агресивної війни (ч. 2 ст. 110, ст. 436 КК України). 

За даними сторони обвинувачення, підозрюваний, будучи впливовою публічною особою у росії, відкрито підтримав так звану «сво» проти України 24 лютого 2022 року. Надалі як керівник провідного театру, використовуючи театральний і медійний ресурси, пропагував путінську ідеологію на численну аудиторію. 

Зокрема у березні 2022 року в москві актор взяв участь у концерті-мітингу в «лужніках» «Za мир без нацизма! Za россию! Za президента!» на честь річниці анексії рф території АР Крим. Він виголосив промову на підтримку путіна і дій російської армії щодо України. 

Зі схожою риторикою підозрюваний виступив й у вересні 2022 року під час т. зв. «патріотичної» акції «Общероссийского народного фронта «Своих не бросаем», присвяченій проведенню незаконних референдумів на тимчасово окупованих рф територіях України. Тоді актор заявив, що «киевский режим» роками знущається над жителями українських східних і південних територій, зокрема за російську мову, а відтак вкотре закликав боротися «за мир без нацизма».

Наразі підозрюваний є співголовою виборчого штабу кандидата в президенти рф владіміра путіна, а під час президентських виборів в рф 2018 року був його довіреною особою. 

За вказані злочини передбачено покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 223