Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.02.2024

З ініціативи прокуратури зареєстровано право на користування землею за підприємством Національної академії аграрних наук України

Ще з радянських часів в користуванні дослідного господарства Національної академії аграрних наук України перебуває садок площею майже 46 га на території Агрономічної сільської ради Вінницького району. 

Однак права на ділянку належним чином в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано не було, чим створювались передумови для переходу землі в приватну власність без застосування передбаченої законом процедури вилучення її з користування підприємства Національної академії аграрних наук України.

Окремі громадяни навіть звертались до суду з позовами щодо безоплатної передачі їм «вільної» землі, замовчуючи наявність користувача.

Прокуратурою в 2021 році в апеляційному порядку оскаржено 3 судові рішення, якими зобов’язано Агрономічну сільську раду та Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області надати дозволи на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення у приватну власність земельних ділянок площею 2,5 га за рахунок території садка.

Щоб припинити спроби протиправного вибуття землі з державної власності, прокуратурою ініційовано питання щодо реєстрації за Державним підприємством «Науковий інноваційно-технологічний центр» Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України права постійного користування на вказані землі.

У результаті в грудні 2023 року та лютому 2024 року на всю територію садка, а це – 15 ділянок загальною площею 45,9 га, державним реєстратором зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право постійного користування за державним підприємством.

Наявність зареєстрованих прав запобігатиме протиправному вилученню землі з державної власності.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 427