Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2024

Судитимуть групу осіб, які налагодили злочинну схему незаконного перетину державного кордону військовозобов’язаними (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури до суду передано обвинувальний акт стосовно трьох мешканців прикордонного району Вінницької області, які організовували незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

Слідством установлено, що один з обвинувачених, будучи фізичною особою-підприємцем, у період з червня 2022 року по червень 2023 року за грошову винагороду вносив у систему «Шлях» відомості про військовозобов’язаних осіб. Таким чином військовозобов’язаним дозволявся виїзд за межі України, як водіям міжнародних перевезень. Дванадцять таких осіб, насправді перевезень не здійснювали. Вони відразу після перетину кордону залишали транспортні засоби у заздалегідь обумовлених з обвинуваченим місцях на території інших країн і по теперішній час до України не повернулися.

Крім того, після втрати можливості у такий спосіб сприяти особам у незаконному перетині кордону, обвинувачений залучив до злочинної діяльності двох своїх знайомих. Один із них підшукував людей, які бажають у незаконний спосіб перетнути державний кордон, а інший – безпосередньо реалізував незаконний перетин ними кордону поза офіційними пунктами пропуску.

Такі послуги оцінені у 6500 доларів США з кожної особи. Кошти у подальшому розподілялися між спільниками. У такий спосіб правопорушники незаконно переправили через державний кордон України двох осіб. У ході переправлення ще двох, одного з обвинувачених було затримано під час отримання грошових коштів у сумі 13000 доларів США.

Під час досудового розслідування до кожного з трьох підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням можливого внесення застави у сумі 242 тис. грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі слідчого управління ГУНП у Вінницькій області, оперативний супровід – Управління міграційної поліції ГУНП у Вінницькій області.

Санкція ч. 3 ст. 332 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 295