Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2024

Фінансували терористичну організацію «днр» – викрито організовану злочинну групу (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури 4-м членам організованої групи з числа засновників та керівників ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», що у м. Макіївці Донецької області, повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 258-5 КК України).

За даними слідства, після окупації у 2014 році Донецької області терористична організація «днр» спільно зі збройними формуваннями рф захопили тамтешнє підприємство ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (м. Макіївка), яке спеціалізується на виготовленні ливарної продукції, та здійснили його перереєстрацію за так званим законодавством «днр». 

Підозрювані особи – один із співзасновників підприємства, чинний керівник та два співробітники – продовжили співпрацю з окупаційною владою. Вони відкрили рахунки у т. зв. «Центральном Республиканском банке ДНР» й налагодили співпрацю з російськими суб’єктами господарської діяльності та підприємствами, зареєстрованими на території України.

Сплачуючи податки до т. зв. «Министерства доходов и сборов ДНР», підозрювані фактично здійснювали фінансування терористичної організації «днр» та військових формувань рф. Загальна сума сплачених податків впродовж 2017 – 2022 років становить понад 36 млн російських рублів (14 млн грн).

На сьогодні одного з членів групи (співзасновника), який перебував на підконтрольній Україні території, затримано та судом щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. За клопотанням прокурора на його квартиру вартістю понад 15 млн грн накладено арешт.

Троє інших підозрюваних, в тому числі й організатор, наразі перебувають в тимчасово окупованому Донецьку. 

  

За скоєння вказаного злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Теруправління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, за оперативного супроводу УСБУ у Вінницькій області.

Додамо, що у січні 2024 року за публічного обвинувачення Вінницької обласної прокуратури колишнього генерального директора заводу «Ремкомунелектротранс» засуджено за фінансування тероризму.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 211