Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2024

Жителя Вінниччини, який має вирок за виправдовування російської агресії, судитимуть за держзраду 

Прокурорами Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно жителя Хмільницького району Вінниччини за обвинуваченням у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Стороною обвинувачення встановлено, що чоловік, будучи засудженим за виправдовування збройної агресії рф (ст. 436-2 КК України), вчинив новий особливо тяжкий злочин проти основ національної безпеки.

Обвинувачений встановив контакт з представником т. зв. Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я при «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном», створеному у 2012 році указом президента рф з метою підтримки «російських співвітчизників», які проживають за межами рф, у тому числі через надання їм грошової допомоги.

У травні 2023 року обвинувачений ініціативно електронною поштою зв’язався з придністровським «правозахисником» та зобов’язався збирати відомості про українські сили оборони та об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації. У відповідь отримав запевнення про те, що організація надаватиме йому щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. 

Впродовж липня – жовтня чоловік надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в своєму регіоні, за що на особисту банківську картку отримав близько 3,3 тис. грн. 

На час слідства і судового розгляду обвинувачений перебуває під вартою.

За вчинення вказаного злочину передбачено 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 385