Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.02.2024

Повідомлено про підозру колишній народній артистці України та ексдепутатці від забороненої «Партії регіонів»

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури громадянці України, народній депутатці України VII скликання від забороненої «партії регіонів», колишній народній артистці України повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, публічних закликах до агресивної війни та виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії російської федерації проти України й глорифікації її учасників (ч. 6 ст. 111-1, ст. 436, ч. 1 ст. 436-2 КК України). 

За даними сторони обвинувачення, підозрювана у 2014 році виїхала до росії, нині живе у москві та провадить творчу й підприємницьку діяльність. У 2023 році отримала громадянство російської федерації. 

Маючи свідомі антиукраїнські ідеологічні мотиви, артистка активно виступає на підтримку російського президента, зокрема шляхом участі у різноманітних політичних акціях. 

Так, у серпні 2023 року в м. Уфі вона взяла участь у федеральному заході – фестивалі патріотичної пісні «Час героїв», присвяченому дню народження командира 112-ї башкирської кавалерійської дивізії. Там артистка говорила про російські патріотизм і духовність, і що саме таких почуттів їй не вистачало під час «переворотів» в Україні. У вересні того ж року вона була учасницею концерту до «80-річчя звільнення Луганська від фашистських загарбників». 

У своїх інтерв’ю підозрювана говорить, що вона знаходиться в росії, бо саме «там правда»; що Україна «зомбована»; що в Україні вона «зіткнулася з нацизмом», відтак повномасштабне вторгнення рф в Україну сприймає як «время справедливости и спасения». 

За вказані злочини передбачено покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 218