Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.02.2024

Понад 1,5 млн грн збитків бюджету внаслідок зловживання службовим становищем – повідомлено про підозру заступнику міського голови та членам злочинного угрупування (ФОТО, ВІДЕО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру заступнику міського голови однієї з територіальних громад Вінниччини, двом посадовим особам підпорядкованої комунальної установи та підприємцю у привласненні чужого майна, яке перебувало у віданні особи, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки вчинене організованою групою (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, протягом 2023 року заступник очільника міської територіальної громади у змові із посадовими особами підпорядкованої комунальної установи, уклали договори з суб'єктом підприємницької діяльності. За їх умовами виконавець мав здійснити капітальний ремонт будівель навчальних закладів. Вартість робіт сягала 3,6 млн. грн.

З’ясовано, що виконавець робіт, згідно договорів відігравав формальну роль. Він роботи не виконував. Його залучили для прикриття незаконної діяльності із заволодіння бюджетними коштами.

Для маскування слідів розкрадання організатором злочинного угруповання була підшукана інша особа, яка виконала роботи за укладеними договорами. Заволодіння бюджетними коштами відбувалося шляхом штучного завищення вартості робіт відповідно до укладених договорів.

Унаслідок таких протиправних дій місцевому бюджету завдано збитків у розмірі понад 1,5 млн грн.

У ході досудового розслідування проведено ряд санкціонованих обшуків. Було вилучено ряд речових доказів – документи, підтверджуючі протиправну діяльність злочинного угруповання, чорнові записи, грошові кошти, та інші речові докази. У одного із фігурантів провадження за місцем проживання виявлено та вилучено бойові припаси.

Наразі прокурори до суду подали клопотанням про застосовування до підозрюваних запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та відсторонення їх від посад.

За вказані злочини передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскаціє майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими слідчим управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області за оперативного супроводу УСР у Вінницькій області.

Схема злочину і матеріали із досудового розлідування:

Примітка: нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Коментар керівника Вінницької обласної прокуратури Олексія Химченка:

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1460