Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2024

За активну проросійську діяльність до позбавлення волі засуджено священника УПЦ (мп) 

За публічного обвинувачення прокурорів Вінницької обласної прокуратури священнослужителя УПЦ (мп) засуджено за розповсюдження антиукраїнських матеріалів та заперечення збройної агресії росії (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

Вироком Вінницького районного суду йому призначено покарання – 2 роки позбавлення волі. 

До повномасштабного вторгнення обвинувачений був настоятелем кількох храмів УПЦ (мп) на Вінниччині. Після того, як релігійні громади перейшли до ПЦУ, священник активізував свою проросійську діяльність в інтернет-мережі. 

Прокурор у суді довів, що обвинувачений, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «вКонтакте», використовував створений у ній власний акаунт для поширення антиукраїнських матеріалів. 

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії російської федерації як внутрішнього громадянського конфлікту. 

Такі ж матеріали він поширював у створеній ним спільноті «Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской» в Telegram, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси». 

Після повідомлення про підозру священник деякий час переховувався від слідства, однак був розшуканий оперативниками регіонального органу безпеки, затриманий та на суд чекав під вартою. 

У суді обвинувачений свою вину визнав, але не розкаявся. 

Наразі вирок не набрав законної сили. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 618