Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2024

Закупівля дорожчої електроенергії – збитки бюджету: судитимуть чиновника міськради на Вінниччині

Прокурорами Хмільницької окружної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно керівника управління Хмільницької міської ради Вінницької області за обвинуваченням у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України). 

Досудовим розслідуванням установлено, що управлінням в лютому 2021 року за результатами проведених тендерних закупівель укладено договір про постачання електричної енергії закладам освіти громади. Договором було визначено ціну електроенергії в сумі 1,93 грн за 1 кВт/год з податком на додану вартість. 

Надалі постачальник звернувся до управління з проханням укласти додаткові угоди до договору, якими просив збільшити ціну на електричну енергію за одиницю товару, надавши документи, що фактично не підтверджують коливання ціни на електроенергію в сторону збільшення.

В свою чергу посадовець не перевірив вказані документи на предмет відповідності їх вимогам чинного законодавства та безпідставно протягом вересня – листопада 2021 року уклав з постачальником 6 додаткових угод про постачання енергії з поступовим завищенням ціни з 2,70 до 4,85 грн за 1 кВт/год з ПДВ, що значно перевищувало початкові договірні ціни.

Як наслідок бюджету міської громади завдано шкоди на понад 790 тис. грн.

У разі доведення винуватості у вчиненні інкримінованого злочину у судовому порядку, обвинуваченому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом до семисот п’ятдесяти  неоподаткованих мінімумів доходів громадян або без такого.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 503