Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2023

До 14 років позбавлення волі засуджено кореспондента підсанкційного антиукраїнського видання «Политнавигатор»

За публічного обвинувачення прокурорів Вінницької обласної прокуратури 51-річного житомирця, громадянина України, засуджено за публічні заклики до вчинення дій, з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110 КК України) та державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

Вироком Вінницького міського суду йому призначено покарання – 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурор у суді довів, що обвинувачений протягом 2014 – 2022 років співпрацював з керівником і власником проросійського інтернет-видання «Политнавигатор», який на замовлення фсб рф формував так званий «пул експертів» та медійну мережу для розповсюдження в інформаційному просторі України кремлівських наративів. Він є фігурантом окремого кримінального провадження, яке на сьогодні перебуває на розгляді суду.

Власник видання найняв засудженого як позаштатного кореспондента для підготовки пропагандистських матеріалів і їх розміщення під псевдонімом на сайті видання. Усвідомлюючи, що працює на російські спецслужби, чоловік поширював тенденційні тези, зокрема, про «помощь путіна» Україні, «самостоятельность днр», героїзм російських військовослужбовців і бойовиків терористичних організацій тощо.

Його пропагандистська діяльність була системною, послідовною, спрямованою на розхитування суспільно-політичних настроїв і шкоду української державності.

За таку роботу фігурант регулярно отримував грошову винагороду.

У судовому засіданні обвинувачений не заперечував факту співпраці зі згаданим медіаресурсом, однак применшував свою роль, наполягаючи, що він не писав статей на замовлення роботодавця, а брав їх у відкритому просторі інтернету.

До ухвалення вироку чоловік перебував під вартою.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими УСБУ у Вінницькій області.

                                              

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1636