Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2023

На Всеукраїнському форумі «Роль моделі Барнахус у системі захисту прав дитини» обговорені плани подальшого розвитку центрів Барнахус (ФОТО)

У Києві відбувся Перший форум «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини». Його мета –  обговорення проблемних питань і пошук спільних рішень для забезпечення сталості розвитку моделі Барнахус з урахуванням викликів сьогодення – повномаштабного вторгненням рф на територію України.

У заході взяли участь ювенальні прокурори Офісу Генерального прокурора, регіонів України, в яких уже запрацювали спеціалізовані центри підтримки дітей або планується їх відкриття, представники влади та громадянського суспільства, слідчі, судді, адвокати, соціальні працівники і партнери проєкту з впровадження моделі «Барнахус».

Вінниччину представляла начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Вікторія Гунько. Вона ознайомила учасників форуму з особливостями запуску центру Барнахус, який розпочав свою роботу першим в Україні саме  на Вінниччині у червні 2021 року. Поділилася досвідом злагодженої взаємодії міждисциплінарних команд у центрі Барнахус на Вінниччині. Вона наголосила на важливості використання можливостей центру Барнахус у всіх категоріях кримінальних проваджень у яких діти постраждали або стали свідками насильства.

Прокурор розповіла, що на цей час у Барнахусі на Віннччині допитано 40 дітей віком від 6 до 17 років у 27 кримінальних провадженнях. Серед них 29 дітей-потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності особи, 3 дітей-свідків  кримінальних правопорушень зазначеної категорії, 6 постраждалих дітей від ракетного удару 14.07.2022 у м. Вінниці, 1 – від катування та 1 дитину-свідка умисного вбивства.

Також у центрі Барнахус проведено 3 судові психологічні  та 1 судова медична експертизи дітей.

Наразі у 4 кримінальних провадженнях, у яких слідчі дії з дітьми проводилися у Барнахусі, судами ухвалені обвинувальні вироки, якими обвинувачені визнані винуватими та засуджені до реальних строків покарання.

Учасниками форуму напрацьовано ряд ініціатив для подальшого формування інституту правосуддя, дружнього до дитини та розвитку центрів Барнахус в Україні.

           

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 712