Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.12.2023

Протидіяти будь-яким формам насилля комплексно – прокуратура підтримує Всеукраїнську кампанію «16 днів проти насильства»

Щорічно прокурори Вінницької обласної прокуратури долучаються до заходів в межах Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства», яка проводиться з року в рік з 25 листопада по 10 грудня. Її метою є привернення уваги якомога ширших верств населення до проблем насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми і захисту прав жінок та акцентування уваги на способах подолання такого негативного явища. 

В українському законодавстві у 2017 році визначено поняття домашнього насильства та його види, встановлено суб’єктів, що здійснюють заходи, спрямовані на захист прав та інтересів постраждалих осіб, та посилено відповідальність винних за його вчинення.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» на органи прокуратури покладено функцію зі здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Відтак Офісом Генерального прокурора й обласною прокуратурою визначено як пріоритет забезпечення ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, та кримінальні провадження цієї категорії перебувають на постійному контролі.

На Вінниччині у 2023 році зареєстровано 234 кримінальні провадження про вчинення домашнього насильства та вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. За процесуального керівництва прокурорів обласної та окружних прокуратур наразі у 140 провадженнях обвинувальні акти скеровано до суду. 

Прокурори наголошують: будь-який прояв насильства є абсолютно неприйнятним, його не слід замовчувати, а обов’язково повідомляти правоохоронні органи для того, щоб протиправні дії були припинені, кривдники притягнені до відповідальності, а постраждалі особи отримали належну допомогу. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 422