Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2023

Затримано підозрюваного у проросійській діяльності священника УПЦ (мп), який переховувався від слідства (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури священнослужителю УПЦ (мп) повідомлено про підозру у розповсюдженні антиукраїнських матеріалів та запереченні збройної агресії росії (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

За даними слідства, підозрюваний донедавна був настоятелем кількох храмів УПЦ (мп) на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ. 

Відтак, втративши реальну паству, священник активізував свою проросійську діяльність в інтернет-мережі. Він, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «вКонтакте», використовував створений у ній власний акаунт для поширення антиукраїнських матеріалів. 

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії російської федерації як внутрішнього громадянського конфлікту. 

Такі ж матеріали підозрюваний поширював у створеній ним спільноті «Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской» в Telegram, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси». 

Після повідомлення про підозру священник деякий час переховувався від слідства, однак був розшуканий оперативниками органу безпеки та затриманий. 

   

На сьогодні стосовно нього судом застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. 

За вчинення зазначених злочинів передбачено до 5 років позбавлення волі. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими УСБУ у Вінницькій області.

Довідково: – ч. 2 ст. 109 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади; 
– ч. 2 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення її як внутрішнього громадянського конфлікту.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 654