Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.11.2023

Вчинив державну зраду, будучи засудженим за виправдовування російської агресії, – повідомлено про підозру жителю Вінниччини (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді жителю Хмільницького району Вінниччини, громадянину України (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, будучи засудженим у березні 2023 року за виправдовування збройної агресії рф (ст. 436-2 КК України) та відбуваючи умовний термін покарання, вчинив новий умисний, особливо тяжкий злочин проти основ національної безпеки.

Чоловік встановив контакт з представником т. зв. Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я при «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном», створеному у 2012 році указом президента рф з метою підтримки «російських співвітчизників», які проживають за межами рф, у тому числі через надання їм грошової допомоги.

У травні 2023 року підозрюваний електронним зв’язком надіслав придністровському «правозахиснику» матеріали свого попереднього кримінального провадження, не погоджуючись з винесеним йому вироком і заявляючи, що правоохоронними та судовими органами України порушені його права.

У відповідь отримав запевнення про те, що організація надаватиме йому щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. Натомість чоловік зобов’язувався збирати відомості про українські сили оборони та об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній  організації. 

Впродовж липня – жовтня він надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в своєму регіоні, за що на особисту банківську картку отримав близько 3,3 тис. грн. 

На сьогодні судом до підозрюваного застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

За вчинення вказаного злочину передбачено 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 603