Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2023

Прокурор у суді довів винуватість членів організованого злочинного угрупування у вчиненні шахрайства та несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих), інформаційно-комунікаційних систем

Вінницький міський суд Вінницької області визнав обґрунтованими доводи прокурора та визнав винуватим організатора та двох членів організованої групи у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 361 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинені повторно, вчинені організованою групою та несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), інформаційно-комунікаційних систем, що призвело до витоку, підробки, блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації вчинені організованою групою.).

Прокурором доведено, що організатор та два члени організованого злочинного угрупування у період з 31.07.2021 до 11.08.2021, відбуваючи покарання у виді позбавлення волі в одній з установ виконання покарань Вінниччини, представляючись працівниками банківських установ, ввели в оману шість потерпілих повідомляючи їм про спроби іншими особами здійснення несанкціонованого зняття коштів з їх банківських карткових рахунків шляхом оплати товару в інтернет-магазині.

Введені в оману потерпілі, з метою запобігти цим спробам, зняли майже 130 тис. грн із власних банківських рахунків та перерахували їх на банківські рахунки, підконтрольні членам злочинного угруповання.

Крім того, члени злочинного угруповання ввівши в оману одного із потерпілих, отримали його персональну банківську інформацію та шляхом застосування електронно-обчислювальної техніки, через всесвітню мережу «Інтернет» авторизувалися у автоматизованій системі додатку банку, де ввівши його особисті дані змінили попередні логін, пароль облікового запису та таким чином отримали доступ до інформації за його банківськими рахунками чим порушили встановлений порядок маршрутизації зазначеної інформації, оскільки SMS повідомлення та інформація про дії за рахунками потерпілого скеровувалися на інший мобільний номер телефону – підконтрольний обвинуваченим.

Суд визнав підсудних винуватими у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень та призначив їм покарання у виді позбавлення волі строками від 5 до 6 років з конфіскацією майна. Також судом задоволено цивільні позови потерпілих та стягнуто з обвинувачених на користь потерпілих більше 130 тисяч гривень матеріальної шкоди.

На цей час вирок законної сили ще не набрав.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 806