Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.10.2023

Вступила в путінську партію та написала величальну книгу про росію – палкій прихильниці «русского мира» з Вінниці повідомлено про підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру 31-річній уродженці м. Вінниці, нині жительці м. Москви, яка публічно закликає до повалення конституційного ладу в Україні, здійснює інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора, пропагує війну та звеличує окупантів, – загалом у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ст. 436, ч. 2 ст. 436-2 та ч. 6 ст. 111-1 КК України. 

За даними слідства, підозрювана з 2015 року почала працювати у москві з провладними структурами й організаціями та згодом стала членом всеросійської політичної партії «единая россия».

Власну проросійську позицію та партійну риторику жінка публічно демонструвала у соцмережах, публікуючи матеріали на підтримку путінського режиму й водночас паплюжачи Україну та її народ. 

Вона схвалювала анексію російською федерацією Криму, територій Донецької й Луганської областей у 2014 році, а в 2022-му – окупацію Херсонської та Запорізької областей і їх так зване «приєднання» до рф. 

Крім того підозрювана закликала військовослужбовців ЗСУ не слухати своє «пронацистское командование», а скласти зброю перед росіянами. 

У грудні 2022 року прокремлівська активістка провела у москві публічну презентацію книги власного авторства «Украина как культурное наследие России: от основание – до краха». У ній підозрювана називає українську Революцію Гідності «кривавим переворотом», українську владу – «неонацистським режимом» та масштабує інші наративи «русского мира». 

Ця та інша протиправна діяльність підозрюваної підтверджується доказовими матеріалами, зібраними слідчо-прокурорською групою, та відповідною експертизою.

За вчинення інкримінованих злочинів їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Довідково: ч. 2 ст. 109 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій, метою яких є насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;
ч. 1 ст. 110 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій, метою яких є зміна меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
ст. 436 КК України, тобто розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни або до розв’язування воєнного конфлікту;
ч. 2 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році;
ч. 3 ст. 436-2 КК України – дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені повторно;
ч. 6 ст. 111-1 КК України – організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на підтримку держави-агресора, за відсутності ознак державної зради. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1328