Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.09.2023

13 тис. доларів США за незаконне переправлення через державний кордон України – підозрюється житель прикордонного регіону (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури 34-річному жителю Мурованих Курилівців повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненому щодо кількох осіб за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

Досудовим розслідуванням установлено, що чоловік, будучи жителем прикордонного регіону, володіючи інформацією про способи та порядок здійснення охорони державного кордону України, усвідомлюючи існування обмежень щодо виїзду громадян України призовного віку на період дії воєнного стану, за попередньою змовою з «товаришами», особи яких наразі встановлюються, діючи з корисливих мотивів, організував незаконне переправлення військовозобов’язаних через державний кордон України на територію Республіки Молдова.

Так поплічник, який діяв за попередньою змовою із підозрюваним, за допомогою мобільного терміналу 18 вересня 2023 року, узгодив із двома чоловіками призовного віку умови їх незаконного переправлення на територію Республіки Молдова. Було обумовлено, що наступного дня у Могилеві-Подільському їх зустріне інша особа та переправить через державний кордон України за кордон  за грошову винагороду у розмірі 6 500 доларів США за одну особу.

Після цього, підозрюваний, діючи за попередньою змовою із своїми поплічниками, з метою особистого збагачення, реалізуючи спільний з ними умисел на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, ввечері 19.09.2023 біля готелю у прикордонному місті,  зустрівся із чоловіками, які бажали незаконно виїхати за межі України.

Отримавши грошові кошти у сумі 13 тис. доларів США, правопорушник продовжуючи свої злочинні дії, дотримуючись заздалегідь визначеного плану, надав бажаючим покинути країну інструкції щодо подальших дій та мав відвезти їх наступного дня на своєму автомобілі в напрямку заздалегідь обумовленого місця здійснення незаконного переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова, але незаконне переправлення зазначених осіб здійснити не зміг, оскільки був затриманий працівниками правоохоронних органів.

Прокурори уже звернулися до суду з клопотанням щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими слідчого управління ГУНП у Вінницькій області, оперативний супровід – Управління міграційної поліції.

За вчинення інкримінованого злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 3031