Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2023

Виконано рішення суду за апеляцією прокуратури про скасування права власності на самочинну забудову у відпочинковій зоні біля Черепашинецького кар’єру 

Прокурорами Вінницької обласної прокуратури доведено незаконність державної реєстрації будівництва у відпочинковій зоні біля Черепашинецького кар’єру («Вінницькі Мальдіви») та забезпечено скасування права власності підприємця на самочинно збудовані ним об’єкти – кафе-бар та допоміжні споруди загальною площею 303 м2

У 2022 році рішенням Калинівського районного суду Вінницької області за громадянином визнано право власності на самобуд.

Воно оскаржене прокуратурою в апеляційному порядку як незаконно постановлене, адже суд задовольнив вимоги позивача попри те, що останній не надав дозвільних документів на будівництво і на користування земельною ділянкою, цільовим призначенням якої є обслуговування промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики й оборони.

Крім того не було висновків компетентних органів про додержання архітектурних, екологічних, санітарних, протипожежних та іншим норм під час будівництва, тож експлуатація закладу громадського харчування становила небезпеку для життя та здоров’я людей. 

Також така самовільна діяльність могла стати підставою для незаконного вибуття земельної ділянки з комунальної власності Калинівської міської громади. 

У липні 2023 року постановою Вінницького апеляційного суду апеляційну скаргу Вінницької обласної прокуратури задоволено та на її виконання з Державного реєстру речових прав вилучено відомості про право власності підприємця на збудовані ним об’єкти.

Водночас, не погодившись з таким рішенням суду, громадянин оскаржив його до Верховного Суду, ухвалою якого від 07.08.2023 скаржнику відмовлено у відкритті провадження та йому повернуто касаційну скаргу. 
Тож наразі для громадян немає обґрунтованих перешкод щодо вільного доступу до відпочинкової зони біля водойми.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 2353