Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.09.2023

Вінницькою обласною прокуратурою проведено засідання міжвідомчої робочої групи (ФОТО)

Обласною прокуратурою 12 вересня проведено засідання міжвідомчої робочої групи з питань запобігання кримінальним правопорушенням серед дітей, ефективності взаємодії правоохоронних та державних органів області у цій сфері, а також запобігання, виявлення та припинення кримінальних правопорушень, розпочатих за фактами порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, недопущення порушень прав дітей на дорогах та забезпечення їх безпеки.

У заході взяли участь представники Вінницької обласної прокуратури, четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, Вінницької обласної військової адміністрації, Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області, відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, управління патрульної поліції у Вінницькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, батальйону управління патрульної поліції у Вінницькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області, керівники окружних прокуратур.

Заступник керівника обласної прокуратури Катерина Шевцова зазначила, що впродовж 8 місяців 2023 року в області відбувся  ріст підліткової злочинності на 50% або з 108 до 162 кримінальних правопорушень. Кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення, навпаки, зменшилася на 7% або з 86 до 80, що свідчить про зростання повторних кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми.

У переважній більшості неповнолітніми вчиняються кримінальні правопорушення проти власності.

Окремо Катерина Шевцова зупинилася на дорожньо-транспортному травматизмі серед дітей. За її словам, впродовж 8 місяців 2023 року сталося 114 дорожньо-транспортних пригод з дітьми. В аваріях 13 дітей загинуло, що є найбільшим показником по Україні, 102 – отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, 7 – травми під час руху на велосипеді, 50 – травмувалися будучи  пасажирами, ще  22 – пішоходи.  
Основними причинами автопригод є - недодержання дистанції, порушення правил маневрування, перевищення безпечної швидкості руху, керування транспортним засобом у стані сп’яніння, легковажність та необачність учасників руху (пішоходів, водіїв).

Останнім часом на вулицях побільшало неповнолітніх та підлітків, яким батьки подарували електросамокати, а також які можна орендувати ледь не на кожному кроці.

Як наслідок, через порушення дітьми правил дорожнього руху, безвідповідального користування – побільшало і кримінальних проваджень за їх участі. Та і водії в деяких випадках не враховують дорожньої обстановки та можливо, не вважають такий вид транспорту учасниками дорожнього руху.

У кожного з органів влади, місцевого самоврядування чи правоохоронних органів різні обов’язки, але при цьому ми повинні співпрацювати разом, щоб максимально забезпечити належний захист прав та інтересів неповнолітніх та недопущення вчинення ними або стосовно них кримінальних правопорушень, у тому числі проти безпеки руху – зауважила начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Вікторія Гунько.

Щодо цих та інших проблемних питань висловилися учасники засідання. Запропоновані ними та прокуратурою спільні узгоджені заходи, спрямовані на підвищення ефективності протидії підлітковій злочинності та підвищення рівня безпеки дітей дорожнього руху.

            

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1802