Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2023

Соратника ватажка «днр» затримали у Вінниці – його підозрюють у тероризмі (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру в участі у терористичній організації 35-річному громадянину України  (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За даними слідства, житель м. Костянтинівки Донецької області під час окупації російською федерацією навесні 2014 року території Донеччини добровільно сприяв діяльності терористичної організації «донецька народна республіка», долучившись до так званого «славянского полка». 

У складі цього незаконного збройного формування чоловік виконував завдання із забезпечення контрольно-пропускного режиму (перевірка документів, транспортних засобів, особистих речей громадян) на підконтрольному російській стороні блокпості у м. Костянтинівці. 

Відомо, що у цей час підозрюваний зустрічався з ватажком терористичної організації «днр», так званим «народним губернатором», який координував вербування людей у проросійські збройні формування.

Надалі, після звільнення Костянтинівки в липні 2014 року українськими силами оборони, підозрюваний залишився в регіоні та приховано продовжував свою діяльність на користь «днр». 

Слідством установлено, що у 2015 році він за грошову винагороду проводив пропагандистську роботу серед місцевого населення щодо вербування у лави «днр». Для цього використовував особисті бесіди, агітаційні листівки та спеціально створені сторінки у російській соцмережі «вконтакте».

Надалі чоловік переховувався від українських органів правопорядку, але у серпні цього року, перебуваючи транзитом у м. Вінниці, був ідентифікований та затриманий правоохоронцями. 

На сьогодні йому повідомлено про підозру та судом щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. 

За участь у терористичній організації передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 827