Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2023

Обласною прокуратурою припинено масове виробництво та збут незаконно виготовлених офіційних документів (ФОТО)

Вінницькою обласною прокуратурою спільно з Вінницьким управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Управлінням Служби безпеки України у Вінницькій області та оперативними підрозділами Львівської, Одеської, Харківської та Донецької областей припинено діяльність міжрегіональної групи осіб, зайнятих масовим виробництвом документів на пластиковій основі з незаконно одержаними чи підробленими голографічними захисними елементами – посвідчень водія, свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу, паспорта громадянина України та інших офіційних документів.

У ході проведення 36 обшуків, які відбулися 29.07.2023, вилучено 78 тис. доларів США, значну кількість підроблених документів, бланків для їх виробництва, голографічних захисних елементів, спеціальні принтери, комп’ютерну техніку та інше обладнання, у тому числі на якому здійснювалося виготовлення макетів підроблених документів, їх верстка. Також здобуто низку інших доказів, які підтверджують злочинну діяльність фігурантів.

Вартість підробки одного документа ділками оцінювалася в суму від 6 до 12 тисяч гривень. Кількість підробок обраховувалась в тисячах штук.

За наслідками проведеної операції затримано 9 осіб в порядку ст. 208 КПК України. Їм усім повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199 КК України (зберігання,  придбання, пересилання, а також збут незаконно одержаних чи підроблених голографічних захисних елементів, вчинені за попередньою змовою групою осіб), ч. 3 ст. 358 КК України (підроблення посвідчень та інших офіційних документів, які видаються та посвідчуються установою і надають права, з метою використання їх іншими особами та збут таких документів, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Наразі слідчими суддями задоволено клопотання слідчого, погоджені прокурором, та до підозрюваних застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та цілодобовий домашній арешт.

Працівники Вінницької обласної прокуратури спільно з правоохоронними органами області вживають всіх необхідних заходів, щоб притягнути винних осіб до передбаченої Законом відповідальності.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

      

 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 8232