Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.07.2023

Працювали у змові на спецслужбу росії – прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно українського блогера та ексочільника поліції Вінниччини (ФОТО)

Вінницькою обласною прокуратурою за фактом державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб, направлено до суду обвинувальний акт стосовно українського блогера та колишнього начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідством встановлено, що колишній очільник поліції Вінниччини (січень – березень 2016 року) у 2018 році в тимчасово окупованому росією Криму погодився на конфіденційну співпрацю зі співробітником департаменту оперативної інформації федеральної служби безпеки рф. 

Надалі обвинувачений, користуючись особистими зв’язками та відомостями з попередніх місць роботи, надавав московському куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, які, на його думку, можуть бути використані спецслужбами рф для ведення підривної діяльності проти України.

До вказаної роботи експоліцейський залучив керівника забороненої в Україні проросійської політичної партії, відомого блогера та власника однойменного youtube-каналу, який з 2019 року фактично проживає на території Королівства Іспанія, звідки здійснює проросійську пропаганду.

Блогер, достовірно знаючи, що діяльність «напарника» курується представниками спецслужб рф з метою завдання шкоди суверенітетові, державній та інформаційній безпеці України, погодився на створення політично заангажованих тенденційних сюжетів антиукраїнського змісту.

 

Так, у травні 2022 року блогер за матеріалами, наданими експоліцейським, виготовив відеоматеріал «Враги народа» из ВСУ?», наповнений кремлівськими наративами, та розповсюдив в інтернет-мережі через свій youtube-канал. Про виконану роботу обвинувачені прозвітували куратору у фсб рф. 

На сьогодні обом обвинуваченим судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).

За вказаний злочин передбачено покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 7813