Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2023

Річниця масованого ракетного обстрілу Вінниці з 29 загиблими – повідомлено про підозру екскомандувачу Чорноморського флоту вмф рф

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури російському адміралу, колишньому командувачу Чорноморського флоту вмф рф повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, а саме – віданні наказу про вчинення дій, поєднаних з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, на час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України підозрюваний перебував на посаді командувача Чорноморського флоту вмф рф (з травня 2019 по серпень 2022).

У його підпорядкуванні перебували військові кораблі та особовий склад, яких він залучав до виконання злочинних наказів військово-політичного керівництва рф. Зокрема, щодо бойового застосування флоту для ураження всієї території України високоточними керованими крилатими ракетами «Калібр». 

Так, вранці 14 липня 2022 року адмірал умисно, усвідомлюючи явну злочинність власних дій та можливість настання тяжких наслідків, як-то загибель людей, віддав наказ командиру малого ракетного корабля, що дислокувався поблизу м. Севастополя, на запуск чотирьох «Калібрів» по середмістю Вінниці. 

Унаслідок масованого ракетного удару загинуло 29 людей, з них троє – діти. Ще 154 особи отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості.

Зазнали руйнувань 35 житлових будинків, 23 підприємства, 64 приватні транспортні засоби і комунальний транспорт – 2 трамваї, тролейбус та автобус.

За скоєний злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1214