Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.07.2023

Працює на російську пропаганду з Іспанії – повідомлено про підозру у державній зраді відомому блогеру 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді українському блогеру, який з-за кордону здійснює підривну діяльність проти України (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрюваний є керівником забороненої в Україні проросійської політичної партії та власником однойменного youtube-каналу. З 2019 року фактично проживає на території Королівства Іспанія, звідки організовує піар-акцій проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту.

Слідством встановлено, що підозрюваний навесні 2022 року вступив у змову з колишнім начальником Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, який з 2018 року працює на фсб рф (щодо нього за фактом державної зради відкрито окреме кримінальне провадження).

Спільники розробили медіа-проєкт, спрямований на дискредитацію держави Україна та її Збройних Сил, який передали куратору з фсб. Останній мав сприяти пошуку українських військовополонених у місцях їх утримування на території рф, організації та фільмування їхніх допитів, аби надалі таке відео використовувати для монтажу антиукраїнських тенденційних матеріалів та їх розповсюдження в інтернет-мережі.

Зокрема на основі таких матеріалів підозрюваний створив відеопродукт «Враги народа» из ВСУ?», який виклав на своєму каналі в Youtube та прозвітував про це перед замовниками. 

Протиправний зміст інформаційного продукту підтверджено судовою лінгвістичною експертизою. 

За вказаний злочин передбачено покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 824