Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.07.2023

Втекла від війни, але виправдовує російську агресію, – у глорифікації ворога підозрюється переселенка з Луганщини 

За процесуального керівництва прокурорів Вінницької обласної прокуратури 49-річній громадянці повідомлено про підозру у виправдовуванні та запереченні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які її здійснювали (ч. 1 ст. 436-2 КК України). 

За даними слідства, жителька Луганщини навесні 2022 року, після повномасштабного вторгнення в регіон військ рф, переїхала у м. Вінницю та продовжувала спілкуватися з родичами і знайомими з тимчасово окупованих територій та з росії. 

В особистих повідомленнях, зокрема у месенджері «Telegram», жінка свідомо та умисно висловлювала проросійську позицію, цитувала кремлівські наративи щодо російсько-української війни. 

Зокрема підозрювана писала, що Україна скоро буде у складі росії, «пленные укры будут нам Северодонецк помогать восстанавливать…»; «к счастью для нас и к великому сожалению для бандеровцев, ряды националистов стремительно редеют» та дякувала кадирівцям «за освобождение». 

Ці та десяток подібних повідомлень за результатами судової експертизи визнані протиправними. 

Таке кримінальне правопорушення карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчим відділом Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 501