Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2023

За колабораційну діяльність судитимуть вінничанку, яка працює пропагандисткою в «вечерней москве»

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 39-річної уродженки м. Вінниці за обвинуваченням у здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачена від 2014 року проживає у столиці росії та на сьогодні працює заступницею головного редактора видання «вечерняя москва».

До 2022 року та після повномасштабного вторгнення рф на територію України журналістка виготовляла та публікувала матеріали, спрямовані на підтримку держави-агресора у російсько-українській війні. Після 24.02.2022 кремлівську пропаганду почала транслювати також у своєму авторському блозі на сайті «вечерней москвы».

З-поміж іншого авторка опублікувала інтерв’ю з депутатом держдуми рф та з військовослужбовцем пвк «Вагнер», які називають території Донеччини й Луганщини «исторически русскими», а інші окуповані регіони України – «присоединившимися к россии». 

Лінгвістичною експертизою підтверджено протиправний зміст публікацій, їх спрямованість на підтримку росії як держави агресора, її збройних формувань та окупаційної адміністрації.

За вказаний злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Протиправна діяльність громадянки стороною обвинувачення документувалася за процедурою in absentia.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 781