Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.06.2023

Зайняла посаду у «фонді пенсійного і соціального страхування» окупаційного режиму на Херсонщині – громадянці повідомлено про підозру у колабораціонізмі 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у колабораційній діяльності жительці м. Нової Каховки Херсонської області (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

За даними слідства, підозрювана до серпня 2022 року обіймала посаду спеціаліста відділу обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Херсонській області, який після окупації регіону російською федерацією евакуювався на підконтрольну Україні територію, де продовжував виконувати свої функції. 

Водночас підозрювана, будучи чинною співробітницею ПФУ, залишилася на окупованій території через свої проросійські переконання. 

Надалі жінка добровільно звільнилася з посади в українському органі влади та вже у грудні 2022 року подала заяву представникам окупаційного режиму на зайняття посади виконувача обов’язків керівника клієнтської служби так званого «Новокаховського муніципального округу відділення фонду пенсійного і соціального страхування російської федерації по Херсонській області», на яку була «офіційно» призначена у січні 2023 року. 

До сьогодні підозрювана продовжує злочинну діяльність у незаконному органі влади в тимчасово окупованому м. Генічеську Херсонської області, здійснюючи, зокрема, керівництво діяльністю «служби», управління персоналом та взаємодію з іншими псевдоорганізаціями і т. зв. органами влади. 

Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 580