Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2023

Псевдоволонтеру, який наживався на військовослужбовцях шляхом продажу неіснуючих товарів військового призначення, повідомлено про підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури  повідомлено про підозру вінничанину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

Слідством встановлено, що починаючи з березня 2022 року чоловік на власних сторінках у соціальних мережах розміщував публікації про збір коштів на потребу Збройних Сил України, придбання військової амуніції, обладнання та техніки, а також звіти про постачання такої допомоги. Тобто створював собі імідж волонтера.

У подальшому розповсюдження такої інформації в мережі «Інтернет» призвело до того, що військовослужбовці та цивільні особи, сприймаючи його як волонтера, почали замовляти амуніцію та обладнання для потреб підрозділів ЗСУ. Після вступу в діалог через засоби телекомунікаційного зв'язку підозрюваний обіцяв продати та поставити охочим товари військового призначення. При цьому, отримавши грошові кошти, товар не поставляв та припиняв подальший діалог з покупцями.

Зловмисник встиг завдати збитків військовим та небайдужим громадянам на понад 77 тис. грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУ Нацполіції у Вінницькій області, оперативний супровід – Управління СБУ в області.

Санкція ч. 3 ст. 190 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 873