Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.06.2023

У прокуратурі Вінницької області обговорили питання захисту прав дітей в умовах війни (ФОТО)

Обласною прокуратурою 8 червня проведено спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів Вінницької області з питань забезпечення ефективності протидії дитячій злочинності, захисту прав і гарантій внутрішньо переміщених дітей, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є учасниками кримінальних проваджень.

У заході взяли участь перший заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, представники Головного управління Національної поліції та Управління Служби безпеки України у Вінницькій області; Департаменту кіберполіції Національної поліції України; Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому; філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області; Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, а також Департаментів Вінницької ОВА.

Розпочинаючи нараду, заступник керівника обласної прокуратури Катерина Шевцова зазначила, що особливого значення набуває необхідність злагодженої взаємодії всіх органів та служб, покликаних забезпечити дотримання прав дітей. Адже від військових дій країни-агресора страждають діти. Значна кількість українських дітей були змушені покинути рідні домівки та переміститися в межах країни або за кордон. Війна розлучила дітей з батьками, які стали на захист Батьківщини. Внаслідок ворожих масових обстрілів з боку російської федерації діти постійно наражаються на небезпеку. На жаль, життя 485 дітей війна вже забрала. І це лише за встановленням на цей час фактами. Також зросла кількість дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Перший заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталя Заболотна зауважила, що нині в нашій області знайшли свою другу домівку майже 48 тисяч переміщених дітей. Майже 200 з них – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Кожна дитина має отримати повний комплекс якісних освітніх, медичних, соціальних, психологічних, гарантованих державою послуг та пільг. І ми щоденно над цим працюємо.

Учасники наради напрацювали комплекс узгоджених заходів задля подальшої ефективної взаємодії та захисту прав дітей в умовах збройного конфлікту.

Ювенальні прокурори закликають громадян, які стали свідками чи постраждали від воєнних злочинів звертатися на єдиний державний портал розшуку дітей «Діти війни» та подавати докази на  warcrimes.gov.ua. Також можна зателефонувати +38 068 323 58 56 або +38 096 100 44 38 і вам нададуть інформацію про те, де та як можна розповісти ювенальному прокурору про воєнні злочини проти дітей. Конфіденційність та заходи безпеки, передбачені законодавством, гарантуються.

      

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1312