Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2023

Вінницькою обласною прокуратурою проведено круглий стіл з питань протидії шахрайствам (ФОТО)

Обласною прокуратурою 23 травня проведено круглий стіл з питань підвищення ефективності протидії шахрайським заволодінням коштами осіб, розміщених на їхніх банківських рахунках.

У заході взяли участь представники Головного управління Національної поліції та Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР НП України, Відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області ДКП НП України, Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, а також банківських установ. 

Розпочинаючи захід, заступник керівника обласної прокуратури Олександр Гурін зазначив, що упродовж 4 місяців 2023 року кількість облікованих шахрайств на території області зросла в 4,6 раза (з 202 до 939). Найпоширенішими із шахрайств є заволодіння злочинцями шляхом обману коштами осіб з їхніх банківських рахунків.

У період дії правового режиму воєнного стану злочинці незаконно заволодівають коштами українців, користуючись їхнім бажанням допомогти військовим, переселенцям із зон активних бойових дій, притулкам для тварин тощо.

Шахрайства також вчиняються шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах, у Telegram-каналах під виглядом оформлення соціальних виплат від держави, міжнародних установ, благодійних фондів та ін.

  

Представники Вінницької філії АТ «Ощадбанк» та АТ КБ «ПриватБанк» розповіли про види шахрайств, у тому числі від імені банківських установ, з якими вони стикаються у своїй діяльності, роз’яснили схеми дій злочинців.

Так, шахраї представляються співробітниками банків та пропонують клієнтам підвищити кредитний ліміт чи інформують про необхідність оновлення даних, інакше картки будуть заблоковані. Для здійснення необхідних операцій запитують реквізити картки (номер, термін дії та CVV-код). Заволодівши потрібними даними, вони отримують доступ до коштів на рахунку.  

Цього ж дня заступником керівника обласної прокуратури Олександром Гуріним проведено засідання учасників міжвідомчої робочої групи з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених у сфері кібербезпеки, у тому числі фактів заволодіння коштами осіб шляхом протиправного отримання реквізитів до їхніх банківських карток з використанням соціальної інженерії (фішинг).

За результатами засідання узгоджені заходи щодо підвищення ефективності роботи правоохоронців з протидії кримінальним правопорушенням зазначеної категорії, у тому числі у співпраці з банківськими установами. 

Прокуратура наголошує, що повідомляти будь-кому PIN-код, термін дії та CVV-код до своєї банківської картки, а також переходити за сумнівними посиланнями в інтернет-мережі – небезпечно. В разі виникнення сумнівів зателефонуйте до банку за офіційним номером телефону.

  

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 899