Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.05.2023

Організовував органи влади на окупованих територіях та став російським сенатором – у пособництві державі-агресору підозрюється колишній український урядовець 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури колишньому державному діячеві України повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваний у 2006 – 2014 роках обіймав керівні посади у різних міністерствах та службах уряду України. Опираючись на цей досвід та здобуті зв’язки, під час повномасштабного вторгнення рф на українські території підозрюваний почав надавати росіянам допомогу в організації діяльності так званих «військово-цивільних адміністрацій» у Запорізькій та Херсонській областях, співпрацюючи з колишнім віцепрем’єр-міністром і міністром освіти України, який є фігурантом кримінальних проваджень за фактами державної зради, пособництва державі-агресору та порушення законів і звичаїв війни.

Навесні 2022 року підозрюваний, перебуваючи в тимчасово окупованому Криму, розробив структуру окупаційних органів влади Запоріжжя та Херсонщини та координував діяльність їхніх керівників. Зокрема, за його проєктами були ухвалені такі псевдонормативні акти як укази про «затвердження положення про Херсонську військово-цивільну адміністрацію» та про структуру її органів виконавчої влади.

За таку «сумлінність» у вересні 2022 року підозрюваний був призначений на посаду «радника голови Запорізької військово-цивільної адміністрації», на якій активізував свою злочинну діяльність. До прикладу, підготував звернення до президента рф путіна про відзначення російськими державними нагородами військовослужбовців збройних сил рф, керівників окупаційних органів влади та жителів Запорізької області, які сприяли її окупації, надавши поіменні списки таких осіб.

За чергові «заслуги» підозрюваний був наділений повноваженнями «сенатора рф» – представника т. зв. виконавчого органу державної влади Запорізької області в раді федерації. Вже навесні 2023 року у м. москві він як член комітету з економічної політики брав участь у заходах на виконання доручення президента рф щодо відновлення соціально-економічного розвитку так званих Л/ДНР та окупованих  Запорізької і Херсонської областей.

Відтак, громадянин України обґрунтовано підозрюється у вчиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні.

Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 690