Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.05.2023

Пособництво державі-агресору та порушення законів війни – колишньому віцепрем’єр-міністру і міністру освіти України повідомлено про нову підозру 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури віцепрем’єр-міністру України 2002 – 2003, 2006 – 2007 років, міністру освіти і науки 2010 – 2014 років повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, колишній державний діяч України, який з 2014 року перебуває в росії, відкрито поділяє погляди політичного та військового керівництва російської федерації про необхідність проведення т. зв. «спеціальної військової операції на території України» з метою «демілітаризації та денацифікації України, захисту українського населення від геноциду київського режиму».

У 2021 році він добровільно надав згоду на конфіденційне співробітництво з федеральною службою безпеки російської федерації з метою забезпечення розвідувально-підривної діяльності рф на шкоду Україні. 

Надалі, у березні 2022 року, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, він долучився до організації роботи так званих «військово-цивільних адміністрацій» Запорізької і Херсонської областей, зокрема розробив структуру цих псевдоорганів та їхню нормативну базу, а також координував діяльність їхніх керівників. 

Також підозрюваний «опікувався» новою ідеологією, системою освіти, охорони здоров’я та службою з надзвичайних ситуацій на окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини. Для прикладу, з метою впровадження російських стандартів освіти, у червні 2022 року він організував семінар для керівників органів управління освіти, навчальних закладів та їхніх бухгалтерів, а восени ініціював процес перейменування топонімів на «історично правильні» – пов’язані з російською імперією до 1918 року та з СРСР.

Про результати своєї роботи підозрюваний доповідав представникам профільних міністерств в уряді рф. 

Також навесні 2022 року підозрюваний у змові із заступником так званого «постійного представника глави чеченської республіки на території АР Крим» вчинили акт мародерства сільськогосподарської техніки з підприємств в окупованому м. Мелітополі, оформивши це як процедуру «купівлі-продажу». 

Нагадаємо, у листопаді 2022 року за здійснення підривної діяльності проти України ексурядовцю повідомлено про підозру в державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 782