Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.05.2023

Двом народним депутатам «Партії регіонів» повідомлено про підозру в державній зраді

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури двом народним депутатам України кількох скликань повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, один з них, колишній член забороненої в Україні «Партії регіонів», виїхав до росії у 2014 році, переховуючись від слідства за звинуваченням у посяганні на територіальну цілісність держави. Його однопартієць покинув Україну у 2019 році теж з причини кримінального переслідування.

Після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року підозрювані налагодили співпрацю та почали діяти в інтересах представників органів державної влади рф, у тому числі міністерства оборони.

Зокрема один повідомляв іншому, а той своєму російському керівництву актуальні відомості про обстановку на території України для коригування зусиль рф з окупації її територій та нанесення шкоди обороноздатності. Для збору інформації підозрювані використовували свої знайомства та зв’язки, здобуті під час політичної та підприємницької діяльності в Україні. 

Так, слідством встановлено, що за детальною інформацією екснардепів, з метою позбавлення підрозділів Збройних Сил України належного забезпечення пальним, був здійснений ракетний обстріл одного з українських нафтопереробних підприємств, про ступінь пошкодження об’єктів якого та перспективу відновлення працездатності підозрювані прозвітували кремлівським «кураторам». 

За такий злочин передбачене покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 835