Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.05.2023

Повідомлено про підозру вінничанам, які звеличували росію та її військовослужбовців

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури двом жителям Вінницької області повідомлено про підозру у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які її здійснювали (ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

За даними слідства, житель Жмеринщини та жителька Хмільницького району знали про заборону в Україні російської соцмережі «Одноклассники», проте свідомо використовували її платформу для поширення антиукраїнських наративів. 

Підозрювані на своїх сторінках публікували тексти, фото- й відеоматеріали, спрямовані на підтримку країни-агресора, звеличення її військовослужбовців та спотворення воєнних реалій на території України.

Для прикладу, чоловік публікував матеріали, у яких виставлено героями бойовиків російських військових підрозділів та з молитвами «за отцов, сыновей», які воюють на боці рф. 

Водночас жінка поширювала публікації про те, що військові рф прийшли в Україну «защищать мир», що жорстока окупація Маріуполя – це російська операція «освобождения», називала українців «нацгадами» та «убийцами детей Донбасса». 

Протиправний зміст поширених повідомлень та публікацій підтверджено спеціальними експертизами. 

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 844