Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.04.2023

Поновлення прав громадян – результат вирішення звернень органами прокуратури Вінниччини

Статтею 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

З дотриманням вимог законодавства органами прокуратури Вінниччини впродовж цього року розглянуто 1 753 звернення, з яких 1 346 вирішено по суті, 286 – направлено до інших відомств.

Вирішено 42 звернення осіб з інвалідністю внаслідок війни, 20 – учасників бойових дій, 14 звернень народних депутатів України, 2 – депутатів місцевих рад, 48 адвокатських запитів та 155 клопотань в межах кримінального провадження.

Задоволено вимоги заявників за результатами розгляду 105 звернень, з яких 43 – з питань досудового розслідування від учасників кримінального провадження, 15 – нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, 15 – кадрових питань та 32 – з інших питань.

За результатами розгляду 252 звернень прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початок досудового розслідування.

У зазначених кримінальних провадженнях на сьогодні 8 особам вручені письмові повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 164, 190, 239, 358, 364, 367, 368 КК України, та стосовно 7 – обвинувальні акти направлені до суду для розгляду по суті.

Так, прокурорами однієї з окружних прокуратур області прийнято рішення про внесення відомостей до ЄРДР за заявою громадянина щодо вимагання неправомірної вигоди (хабара) у розмірі 20 тис. грн керівником товариства за надання послуг спеціальної техніки, а саме екскаватора-навантажувача, для викорчовування дерев на земельній ділянці площею 2 га без оформлення необхідних документів, які б підтверджували здійснення фінансово-господарських операцій.

Наразі особі вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, досудове розслідування  триває.

В іншому випадку розпочато досудове розслідування за фактом забруднення земель площею 3,9496 га побічними продуктами тваринного походження, внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля, за ч. 1 ст. 239 КК України. Наразі обвинувальний акт направлено до суду для розгляду по суті.

За результатами розгляду заяви громадянки щодо умисного ухилення від виконання рішення суду про сплату аліментів на утримання малолітньої дитини в розмірі понад 9 тис. грн прокурорами окружної прокуратури внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 164 КК України. Наразі обвинувальний акт направлено до суду для розгляду по суті.

Варто відмітити, що з 10 звернень внутрішньо переміщених осіб та представників релокованих підприємств за результатами розгляду 6 внесені відомості до ЄРДР та розпочаті кримінальні провадження за фактами знищення чи пошкодження майна внаслідок збройної агресії російської федерації.

Також під час здійснення прокурорами нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, поновлено права 10 осіб, які звертались до органів прокуратури.
Здебільшого особи скаржилися щодо порушення їхніх прав на здійснення телефонних дзвінків, неналежні житлово-побутові та санітарні умови, медичне обслуговування.

За результатами перевірок, на підставі зібраних матеріалів, органами прокуратури керівництву установ виконання покарань внесено 15 документів реагування з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства.

Так, за результатами перевірки додержання вимог законодавства про охорону здоров’я, проведеної за зверненням засудженого до довічного позбавлення волі, у січні 2023 року Вінницькою окружною прокуратурою керівнику установи внесено вказівку щодо забезпечення проведення медичного огляду, за результатами розгляду якої засудженому встановлено належний діагноз, що тривалий час залишалося поза увагою лікарів установи.

Окрім цього, за результатами проведених за зверненнями засуджених перевірок та розгляду документів реагування Вінницької окружної прокуратури, внесених до установ виконання покарань, п’яти засудженим забезпечено право на речове майно, а саме – постільну білизну та її заміну відповідно до строків експлуатації.
Одним з основних критеріїв оцінки ефективності діяльності на напрямі вирішення звернень є реальне поновлення порушених прав громадян, яке можна досягти шляхом об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень.

Захист, у межах прокурорської компетенції прав і свобод громадян, здійснюється на засадах їх рівності перед законом і є одним з основних принципів організації діяльності прокуратури.
        
Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 936