Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.04.2023

Розгляд запитів на інформацію як елемент дотримання конституційного права громадян

Право на доступ до інформації є конституційним правом людини, яке передбачене і гарантоване ст. 34 Конституції України, а саме, право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань; право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.

До органів обласної прокуратури впродовж 3 місяців 2023 року надійшло 27 інформаційних запитів, що на 16 менше ніж за аналогічний період минулого року.

Зменшення загальної кількості запитів на отримання публічної інформації пов’язано з тим, що інформація, розпорядником якої є органи обласної прокуратури, міститься у відкритих джерелах, як-то на вебсайті обласної прокуратури (https://vin.gp.gov.ua/ua/index.html), Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (https://data.gov.ua). Також органами прокуратури постійно здійснюється інформування громадськості на сесіях Вінницької обласної та місцевих рад, своєчасне та якісне оприлюднення інформації про проведену роботу та з резонансних питань в ЗМІ.

Всі запити вирішено по суті. З них –17 задоволено, у 4 надано роз’яснення, у 6 випадках відмовлено у наданні інформації.

Оскільки реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб, органами прокуратури запитувачам обґрунтовано відмовлено у задоволенні 2-х запитів. У 3-х випадках відмовлено в задоволені надання інформації на запити, оскільки вони за своїм змістом є зверненнями та були розглянуті у порядку та строки, визначені Законом України «Про звернення громадян», 1 запит не відповідав вимогам ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Прокурорами Вінницької окружної прокуратури розглянуто по суті 5 запитів, іншими окружними прокуратурами у цьому році запити не розглядалися.

У розглянутих по суті запитах найчастіше запитувалася інформація з організаційно-розпорядчих питань – 10, кадрових – 11, з питань представництва інтересів держави в суді – 2, з інших питань – 4.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію варто зазначити, що найбільше запитів надійшло від громадян – 23, юридичних осіб: представників ЗМІ – 1 та громадських організацій – 3.

Щодо способів надходження, то упродовж звітного періоду 12 запитів надійшло електронною поштою, електронним обміном – 1, письмово – 2, на особистому прийомі подано 12 запитів.

Органи обласної прокуратури і надалі забезпечуватимуть доступ до публічної інформації у визначених законодавством межах, з дотриманням принципів відкритості та прозорості, своєчасного та повного оприлюднення публічної інформації, розпорядником якої вони є.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів

кількість переглядів: 1071