Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.03.2023

Допомагав ворогові в окупованому селі – чоловікові повідомлено про підозру у пособництві 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури 57-річному жителю Херсонської області, громадянину України повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації збройними силами російської федерації населених пунктів Херсонської області навесні 2022 року підозрюваний добровільно почав допомагати загарбникам. 

Зокрема, у своєму селі чоловік допомагав окупантам проникати у покинуті помешкання місцевих жителів, оселятися в них та грабувати залишені домоволодіння. 

Також за свою «прихильність» він отримував від російських представників паливно-мастильні матеріали, продукти харчування, медикаменти та надалі продавав їх односельцям, які вимушено залишалися в окупації. Частиною виручених коштів чоловік ділився з окупантами. 

Крім того, підозрюваний орієнтував та супроводжував пересування російських військовослужбовців по території громади під час виконання ними бойових завдань, надавав допомогу у пошуку учасників АТО/ООС та українських патріотів.

Відтак, громадянин України обґрунтовано підозрюється у вчиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні.

Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1214