Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.03.2023

У продажі 29 «гуманітарних» автомобілів підозрюються члени злочинного угрупування, які діяли під виглядом благодійної організації (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру організатору та двом членам організованої групи, які, діючи в умовах воєнного стану, з метою отримання прибутку здійснили продаж товарів гуманітарної допомоги (транспортних засобів) загальною вартістю понад 4,7 млн грн, призначеної для допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, інших формувань, що виконують завдання захисту України від російської окупації (ч. 3 ст. 201-2 КК України). 

За даними слідства, організатор для здійснення злочинної діяльності під видом здійснення благодійної допомоги заснував благодійну організацію, у якій призначив себе директором, та під видом волонтерів залучив до неї ще двох осіб. 

Надалі від імені організації директор уклав договір з іноземним підприємством про надання фонду гуманітарної допомоги у виді транспортних засобів (позашляховиків) з метою їх подальшої передачі відповідним підрозділам сил оборони. Однак члени організованої злочинної групи, отримавши автомобілі, здійснювали їх продаж іншим благодійним організаціям та волонтерам, хоча мали передати їх безоплатно військовослужбовцям.  

У ході слідства установлено продаж 29 позашляховиків, отриманих як гуманітарну допомогу, загальною вартістю понад 4,7 млн грн. 

Досудове розслідування здійснює Слідче управління ГУ НП у Вінницькій області за оперативного супроводу Управління СБУ у Вінницькій області та Вінницького управління ДВБ НП України. 

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, особам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1096