Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2023

Працював на фсб росії – колишній очільник поліції Вінниччини підозрюється у державній зраді 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді колишньому начальнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, громадянину України (ч. 2 ст. 111 КК України).

Підозрюваний, маючи значний досвід служби на керівних посадах у правоохоронних органах України, в тому числі на посаді начальника ГУ Національної поліції у Вінницькій області у січні – березні 2016 року, бажаючи зробити кар’єру під патронатом російської федерації, зрадив Українській державі та народу України.

За даними слідства, у 2018 році в тимчасово окупованому росією Криму експоліцейський погодився на конфіденційну співпрацю зі співробітником департаменту оперативної інформації федеральної служби безпеки рф. 

Надалі підозрюваний, користуючись особистими зв’язками та відомостями з попередніх місць роботи, надавав куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, які, на його думку, можуть бути використані спецслужбами рф для ведення підривної діяльності проти України. 

Для прикладу, встановлено передавання інформації про керівників громадських організацій ветеранів АТО/ООС, пенсіонерів підрозділів Збройних сил, спецслужб та правоохоронних органів України з їхніми персональними даними та контактами.

Після 24 лютого 2022 року експоліцейський активізував свою злочинну діяльність, зокрема, особисто розробив та надіслав кураторові з фсб план проведення диверсійної роботи на території України.

Також слідством встановлена співпраця підозрюваного з лідером та депутатами наразі забороненої проросійської політичної партії «Партія Шарія».

За такі злочини передбачене покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1357