Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2023

Протидія злочинності в умовах воєнного стану – на порядку денному координаційної наради правоохоронних органів Вінниччини (ФОТО)

Під головуванням керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Бутовича 21 лютого відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Вінницької області з питань ефективної взаємодії у сфері протидії злочинності в умовах правового режиму воєнного стану. Захід відбувся з урахуванням заходів безпеки під час війни. 

У роботі взяли участь начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко, начальник УСБ України у Вінницькій області Анатолій Денисенко, директор ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, Роман Богданов, керівники прикордонної, митної та податкової служб, контролюючих органів галузей екології, земельних і водних ресурсів тощо.  

Учасники обговорили стан забезпечення законності і правопорядку в регіоні в умовах воєнного стану, з огляду на який у минулому році значно посилено взаємодію всіх органів правоохоронної системи. 

«Із початком війни злочинний світ набув нових форм, переформатувався під сучасні реалії, актуальності набули нові кримінальні правопорушення. Тому нам необхідно змінювати підходи до роботи, аби забезпечити якісне та своєчасне виконання правоохоронними органами покладених на нас законом функцій», – зазначив Олександр Бутович.

Керівник обласної прокуратури наголосив, що на сьогодні пріоритетними, а отже такими, що потребують активізації, є напрями: протидія воєнним злочинам та проти основ національної безпеки; корупції; правопорушенням у бюджетній сфері, сфері земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища; організованій злочинності та обігу наркотиків; незаконному перетину кордону військовозобов’язаними; незаконному використанню гуманітарної допомоги; а також виявлення й арешт активів, що належать російській федерації та її резидентам.

Зважаючи на те, що Вінницька область є прикордонною, особливої уваги потребує посилення протидії злочинності на державному кордоні та в прикордонній зоні.

«В умовах воєнного стану потрібно вжити додаткових заходів щодо охорони державного кордону, попередження можливого в’їзду на територію регіону шпигунів, диверсантів та членів екстремістських угруповань, виявлення та перекриття каналів контрабанди зброї, вибухових та інших заборонених у вільному обігу речовин. При цьому, постійної і особливої уваги потребує територія, яка межує з Придністров’ям», – сказав Олександр Бутович. 

Він також наголосив, що почастішали випадки кібершахрайств, внаслідок яких громадяни втрачають великі суми коштів. 

«Поширення набули шахрайства під приводом надання допомоги військовим, переселенцям із зон активних бойових дій, притулкам для тварин та іншим. Часто такі злочини вчиняються шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах, у месенджерах під виглядом оформлення соціальних виплат від держави чи допомоги європейських партнерів», – зауважив керівник прокуратури. 

Щодо цих та інших проблемних питань висловилися учасники наради. Запропоновані ними та прокуратурою спільні узгоджені заходи, спрямовані на підвищення ефективності протидії злочинності в період правового режиму воєнного стану, оформлено постановою наради та прийнято до виконання. 

 

   

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1214