Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2023

Запити на інформацію розглянуті відповідно до вимог законодавства

Органами обласної прокуратури, з метою забезпечення конституційного права громадян вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, в повному обсязі надається доступ до публічної інформації, розпорядником якої вона є.

Так, за 12 місяців 2022 року до органів обласної прокуратури надійшло 123 інформаційних запитів (без дублетних), вирішено по суті 111 запитів, з яких 80 задоволено та на 30 надані роз’яснення вимог законодавства, 12 запитів надіслано іншим розпорядникам.

Із розглянутих по суті запитів (111) найчастіше по області запитувалася інформація з питань досудового розслідування – 52, кадрових питань – 28, 1 – підтримання публічного обвинувачення, 3 – представництва інтересів держави в суді та 27 – з інших питань.

За результатом розгляду 22 запитів з питань досудового розслідування запитувачам інформації надавались роз’яснення, оскільки запитувана ними інформація стосувалась виконання вимог Кримінального процесуального кодексу України, а відтак для її отримання передбачений спеціальний порядок доступу (ознайомлення) до інформації, створеної (одержаної) у ході досудового розслідування кримінального провадження – лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Також надходять запити на інформацію в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» про надання інформації, якою Вінницька обласна прокуратура не володіє і не повинна володіти. Зокрема, про результати розгляду звернення Головним управлінням ДСНС у Вінницькій області; про виконання ухвали суду про привід, яку для виконання міським судом було спрямовано до Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області, тощо.

Окремим запитувачам відмовлено у наданні повної інформації, оскільки вони вимагали надати інформацію, яку потрібно створювати. Для прикладу, надати інформацію про можливий розмір заробітної плати та премії, якби настали відповідні події, з врахуванням окремих вимог запитувача.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» з 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв’язку з військовою агресією російської федерації. Воєнний стан триває на цей час, а тому варто звернути увагу запитувачів на те, що згідно пункту 3 вищевказаного Указу, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, статтею 34 Конституції України, зокрема право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію), в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Через військову агресію російської федерації проти України розголошення публічної інформації щодо діяльності органів державної влади, їхніх працівників, в тому числі щодо працівників органів прокуратури (кількості, посад, прізвищ, імен, по батькові) в окремих випадках може становити небезпеку їх життю та здоров'ю, бути загрозою національній безпеці, а тому підлягає обмеженню в силу згаданих вище вимог.

З метою отримання повної та своєчасної інформації на запити, розпорядниками якої є органи прокуратури, запитувачам слід враховувати вимоги законодавства, а також судової практики з цих питань.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1252