Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2022

Прокуратурою вживаються заходи щодо повернення у комунальну власність земельних ділянок поряд з Центральним ринком м. Вінниці

До Вінницької обласної прокуратури у серпні цього року з Вінницької обласної військової адміністрації надійшло звернення понад 100 жителів міста Вінниці щодо законності будівництва торгового павільйону перед Центральним ринком м. Вінниці.

При розгляді вказаного звернення прокуратурою вивчено питання  законності вибуття з комунальної власності територіальної громади міста двох земельних ділянок, на яких ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» заплановано будівництво торговельного центру з підземним паркінгом.

Установлено, що ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» у 2021 році купило дві ділянки площею 2175 м2 та 2307 м2 у ТОВ «ВІТЕКОМ», якому ці ділянки у 2014 році були продані Вінницькою міською радою.

При цьому з’ясовано, що ділянки міською радою відчужено ТОВ «ВІТЕКОМ» без конкурентних засад за 1,82 млн грн або 406 грн за м2.

У рішенні міської ради підставою продажу земельних ділянок поза конкурсом зазначено розміщення на них належних товариству двох об’єктів нерухомості.

Однак прокуратурою встановлено, що площа нерухомості товариств становить лише 5,2 м2 і 2,5 м2, а для її обслуговування передано ділянки загальною площею 4482 м2. Тобто площа землі перевищує площу нерухомості в понад 500 разів.

Очевидним є те, що ці об’єкти нерухомості – касові павільйони – не потребували такої площі землі для їх обслуговування.

Висновок щодо застосування норм права в подібних правовідносинах, який є обов’язковий для застосування усіма суб’єктами владних повноважень та врахування судами, викладено Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 20.07.2022 у справі № 910/5201/19. Найвищим судом зазначено, що отримання в оренду земельної ділянки в розмірах, що значно перевищують площу належної відповідачу будівлі, для нового будівництва передбачає дотримання процедури проведення земельних торгів у порядку, визначеному положеннями ст. ст. 134, 135 Земельного кодексу України.

У зв’язку з порушенням інтересів територіальної громади прокуратурою подано до Господарського суду Вінницької області позов до Вінницької міської ради, ТОВ «ВІТЕКОМ» та ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» про визнання незаконним рішення Вінницької міської ради про продаж вказаних земельних ділянок та повернення їх територіальній громаді міста Вінниці. Також прокуратурою подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на ділянки і заборони проведення будівельних робіт на них.

Господарським судом Вінницької області відкрито провадження у справі (№ 902/1084/22), втім відмовлено прокуратурі у забезпеченні позову. Розгляд справи здійснюється суддею Яремчуком Ю.О.

Наступне судове засідання призначено на 10.01.2023.

Про результати розгляду буде повідомлено додатково.

Обставини щодо згаданих земельних ділянок висвітлювались у таких ЗМІ:
https://vn.20minut.ua/Podii/bazar-znikne-lyudi-vtratyat-robotu-pidpriemtsi-proti-budivnitstva-tts--11679075.html
https://suspilne.media/283382-mi-boimosa-so-zakriut-centralnij-rinok-vinnicki-pidpriemci-proti-budivnictva-torgovogo-centru/
https://golos-narodu.com.ua/znyshhyty-czentralnyj-rynok-namagayutsya-budivnycztvom-tcz/
https://presspoint.in.ua/2022/08/15/u-vinnytsi-na-kinets-serpnia-rozpochnut-budivnytstvo-velykoho-torhovelnoho-tsentru-bilia-tsentralnoho-rynku/
https://33kanal.com/news/195222.html

(фото зі вказаних джерел)

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1787