Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2022

Прокуратура послідовно відстоює інтереси держави щодо забезпечення громадянам безперешкодного доступу до водного об’єкта, який вінничани називають Староміським озером

Рішенням Вінницького міського суду задоволено позовну заяву прокуратури, припинено право приватної власності на земельну ділянку водного фонду площею майже 1 га вартістю 3,5 млн грн на вул. Синьоводській (колишня Маяковського) у м. Вінниці, скасовано державну реєстрацію права та зобов’язано відповідача повернути ділянку в комунальну власність Вінницької міської територіальної громади.

Про факт захоплення ділянки прокуратурі стало відомо в 2017 році з публікацій в засобах масової інформації щодо порушення прав громадян на доступ до ставка та його огородження парканом.

Вивченням вказаного питання встановлено, що рішення про передачу земельної ділянки у власність уповноваженими органами не приймалось, державний акт на право приватної власності не видавався, а ділянка відноситься до земель водного фонду та не могла передаватись у приватну власність для ведення сільського господарства.

У 2017 році обласною прокуратурою пред’явлено позов про витребування земельної ділянки з незаконного володіння на користь Вінницької міської ради (справа № 127/27178/17). 

Розгляд цієї справи тривав понад 3 роки. 

Рішенням Вінницького міського суду від 18.10.2018, залишеним без змін постановою Вінницького апеляційного суду від 09.01.2019, у задоволенні позову прокуратури відмовлено. Рішення мотивовані тим, що Вінницька міська рада дізналась про вибуття ділянки з комунальної власності у 2004 році, а тому пропущено строк позовної давності для звернення до суду з таким позовом.

Попри таку позицію місцевих судів, прокуратурою ці рішення 07.02.2019 оскаржено в касаційному порядку.

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду 07.04.2021 касаційну скаргу прокуратури задоволено частково, попередні рішення судів скасовано, однак у задоволенні позову відмовлено також. При цьому суд послався на викладені у постановах Великої Палати Верховного Суду впродовж 2018-2020 років висновки щодо застосування норм права, якими змінено судову практику в даній категорії справ, зокрема визначено, що належним та ефективним способом захисту права власності на землі водного фонду є позов про усунення перешкод у реалізації власником права користування та розпорядження його майном (негаторний позов), а не про витребування майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов).

У зв’язку з цим обласною прокуратурою 23.07.2021 пред’явлено негаторний позов про усунення перешкод у реалізації територіальною громадою права користування та розпорядження ділянкою шляхом її повернення (справа № 127/19251/21).

У ході судового розгляду надані прокуратурою докази та наведені аргументи відповідачами не спростовано, а тому прокурором їм запропоновано добровільно знести побудовані паркани та повернути ділянку громаді, щоб люди могли користуватись ставком, купатись, плавати на човнах, займатись любительським і спортивним рибальством, напувати тварин тощо. Однак відповідачі відмовились. 

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Ан О.В., оцінивши аргументи сторін та надані прокуратурою докази й обставини справи, 13.10.2022 ухвалила рішення про задоволення позову. 

Сподіваємось, що Вінницьким апеляційним судом буде підтримано позицію обласної прокуратури та залишено без змін рішення Вінницького міського суду.

Після набрання зазначеним судовим рішенням законної сили прокуратурою вживатимуться заходи щодо його реального виконання.

У разі ухилення відповідачами від знесення побудованих парканів, а також неналежного захисту інтересів територіальної громади щодо доступу до водного об’єкта посадовими особами Вінницької міської ради, прокуратурою буде вжито відповідні заходи з метою їх знесення в примусовому порядку та забезпечення вінничанам вільного доступу до ставка.

Інформація щодо захоплення згаданої земельної ділянки висвітлювалась, зокрема, у таких публікаціях:

http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/18381-ozero-na-staromu-misti-zakhovaly-vid-vinnychan-za-parkanom-ta-zakryly-na-kliuch
https://www.youtube.com/watch?v=kXWOXFsGIjM
https://www.youtube.com/watch?v=J_eyZIy2eaM
https://vn.20minut.ua/Podii/vinnichani-znesli-parkan-na-okolitsi-mista-lyudi-voyuyut-za-ozero-vide-10622157.html

Обласна прокуратура дякує громадянам, які повідомляють про порушення інтересів держави та допомагають відновлювати справедливість.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1491