Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2022

Вінничанин підозрюється у виправдовуванні російської агресії та звеличенні загарбників 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру 69-річному жителю м. Вінниці у поширенні матеріалів, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які здійснюють цю агресію (ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

Установлено, що вінничанин у період повномасштабного вторгнення росії на територію України у забороненій російській соціальній мережі «Одноклассники» поширював матеріали з публічним виправдовуванням воєнних дій країни-агресора проти України. 

Для прикладу, підозрюваний виклав у вільний доступ для перегляду іншими користувачами кілька відеофайлів, у яких військовослужбовці рф говорять про «освободительную спецоперацию на Украине», в тому числі окупованому Маріуполі, та називають свої загарбницькі дії «подвигом» і «героизмом». Також чоловік публікував матеріали із заявами окупантів про винесення «смертных приговоров» військовослужбовцям Збройних сил України. 

Протиправний зміст зазначених публікацій підтверджено лінгвістичною експертизою. 

Вказане правопорушення карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1305