Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.08.2022

Захист прав та інтересів неповнолітніх з числа внутрішньо переміщених осіб обговорили на спільній нараді правоохоронних та державних органів Вінниччини (ФОТО)

Під головуванням керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Бутовича 30 серпня відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області щодо стану забезпечення захисту, дотримання прав та інтересів неповнолітніх, тимчасово переміщених або евакуйованих із зон проведення активних бойових дій.

Як зазначив Олександр Бутович, прокурорами обласної прокуратури у цьому році здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 17 кримінальних провадженнях, пов’язаних зі збройним конфліктом, у яких діти є потерпілими або зникли безвісти, а також щодо пошкоджень об’єктів дитячої інфраструктури. Наразі 11 справ передано за підслідністю, 4 – закрито у зв’язку з розшуком дітей, 2 – перебувають у провадженні. За згаданий період трьома дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб вчинено кримінальні правопорушення, ще двоє дітей стали жертвами злочинів.  

«Спільні зусилля уповноважених державних та правоохоронних органів, представників закладів освіти та служб повинні бути спрямовані на раннє виявлення дітей, що знаходяться у зоні ризику, і проведення з ними профілактичної роботи, яка сприятиме уникненню тяжких наслідків», – наголосив керівник прокуратури. 

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України 58 086 дітей у Вінницькій області отримали статус внутрішньо переміщеної особи. На сьогодні 3575 дітей зараховані до освітніх закладів та розпочнуть навчання 1 вересня, ще 280 дітей відвідують заклади дошкільної освіти. За словами Борзова, усі служби області мають чітко відпрацьований алгоритм роботи із внутрішньо переміщеними особами, в тому числі з дітьми. 

З доповідями щодо визначеної теми виступили: заступник керівника Вінницької обласної прокуратури Олександр Смуригін, начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко, начальник відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області ДКП НП України Олександр Ульяненков, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лукіянова. Також про заходи в межах компетенції своїх структурних підрозділів говорили представники департаментів соціальної та молодіжної, гуманітарної політики, охорони здоров’я та служби у справах дітей.

За результатами наради ухвалено постанову, якою визначено спільні узгоджені заходи для правоохоронних та інших державних органів, що спрямовані на забезпечення прав дітей в умовах правового режиму воєнного стану.

Інформацію про дітей, постраждалих від війни, збирають на платформі «Діти війни» – https://childrenofwar.gov.ua/

  

  

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1297