Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.09.2021

Виконувач обов’язків керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон поінформував депутатів обласної ради про діяльність органів прокуратури у 2021 році (ФОТО)

У п’ятницю, 24 вересня, виконувач обов’язків керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон взяв участь у засіданні сесії Вінницької обласної Ради. Він виступив перед депутатами з інформацією про діяльність органів прокуратури регіону у 2021 році. 

Як зазначив В. Гайворон, за результатами роботи органів прокуратури Вінниччини протягом 8 місяців 2021 року спостерігається зменшення загальної кількості кримінальних правопорушень: цьогоріч вчинено 7281 кримінальне правопорушення проти 8070 за аналогічний період минулого року, що майже на 10% менше ніж торік.

Зокрема, менше вчинено особливо тяжких злочинів: цього року – 233, торік – 279 (менше на 16,5%); тяжких злочинів – 2 426 проти 2 639 (8,1%). На 16,6% менше обліковано кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я (856 проти 1026): на 18,4% – очевидних умисних вбивств (31 проти 38), на 11,8% – умисних тяжких тілесних ушкоджень (30 проти 34).  

Менше вчинено кримінальних правопорушень проти власності. Для порівняння: цього року  вчинено 3 606 злочинів, торік – 3 860 (менше на 6,6%). З-поміж іншого, менше вчинено грабежів, розбоїв, вимагань та шахарайств. 

Також на 40% менше обліковано кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності (19 проти 32), на 19 % – проти безпеки руху (314 проти 386), на 40 % – незаконних заволодінь транспортними засобами (75 проти 124), на 30 % – проти громадського порядку (78 проти 111).  

Цього року на 23,5% менше вчинено кримінальних правопорушень неповнолітніми або за їхньої участі (187 проти 143).

За процесуального керівництва прокурорів до суду за 8 місяців передано 2624 кримінальні провадження. Виконувач обов’язків керівника обласної прокуратури зауважив, що відсоток розкриття кримінальних правопорушень в регіоні є вищим загальнодержавного: 64% – на Вінниччині, 53% – по державі.

Також, завдяки ефективному процесуальному керівництву прокуратури, вдалося покращити якість досудового розслідування у сферах протидії корупційним злочинам – 66 (проти 57), у сфері земельних відносин – 14 (14 в 2020 році).

Ефективно прокуратура спільно з правоохоронними органами спрацювали щодо знешкодження організованих злочинних груп. У підсумку до суду передано 11 обвинувальних актів стосовно 47 учасників злочинних угруповань, проти 6 у минулому році (на 83% більше). 

Вказані злочинні групи займались сутенерством; шахрайським заволодінням коштами під приводом працевлаштування громадян у країнах ЄС; розкраданням коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; незаконним зберіганням, пересиланням і збутом наркотичних засобів; крадіжками з будинків; шахрайським заволодінням коштами громадян внаслідок несанкціонованих операцій з використанням їхніх банківських рахунків; розкраданням лісодеревини. 

Активно органи прокуратури протидіють різним проявам антиукраїнської діяльності. Наприклад, виявляючи факти поширення через соціальні мережі матеріалів антиукраїнської спрямованості, які містять публічні заклики до насильницької зміни, повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади, а також до зміни меж території та державного кордону України. За цими фактами до суду цього року скеровано 3 обвинувальні акти (у 2020 році – 1). Крім того, прокурорами до суду передано 6 обвинувальних актів за обвинуваченням 6 осіб в діяльності терористичної організації. 

Завдяки належній взаємодії та координації з органами СБУ прокуратурою викрито злочинну організацію, яка була стійким ієрархічним об'єднанням із 10 осіб. Вона займалася реалізацією на території України контрабандно переміщених через митний кордон держави наркотичних засобів та психотропних речовин. До суду вже передано обвинувальні акти щодо 9 учасників організації, в тому числі керівників. Ще одна особа перебуває в міжнародному розшукі.

Василь Гайворон наголосив, що востаннє діяльність злочинної організації на території Вінниччини припинялась у 2004 році.

У 2021 році за результатами досудових розслідувань прокурорами до суду скеровано 20 кримінальних проваджень, розслідуваних слідчими органів ДФС. Було виявлено та припинено діяльність 5 цехів з незаконного виготовлення алкогольних напоїв, вилучено майже 27 тонн фальсифікованого алкоголю, понад 80 тис. пачок тютюнових виробів та обладнання для їх виготовлення. Також прокурорами заблоковано роботу 36 інтернет-ресурсів, на яких продавали незаконно виготовленні алкогольні напої.

Цьогоріч прокурорами до суду передано 28 обвинувальних актів стосовно 30 осіб у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими Державного бюро розслідувань. Кримінальні провадження порушувалися за фактами отримання неправомірної вигоди службовими особами; вчинення ДТП у стані сп’яніння працівником поліції, внаслідок чого загинула людина, та інше. 

Інформуючи депутатів про реалізацію прокуратурою однієї з основних конституційних функцій щодо представництва інтересів держави в суді В.Гайворон зазначив, що  на сьогодні робота на цьому напрямі суттєво покращилася. 

За 8 місяців до суду скеровано позовів на понад 1,2 млрд гривень, що в півтора раза більше ніж за весь 2020 рік (772 млн грн). За задоволеними позовами прокурорів реально виконано рішень судів на 404 млн гривень та повернуто понад 600 га земель. На розгляді в судах на сьогодні перебувають позови ще на  понад 1 тис. гектарів.

Прокурорами систематично здійснюються перевірки установ виконання покарань щодо фактів неправомірності застосування до засуджених різних видів стягнень, порядку залучення їх до суспільно корисної праці, непроведення з ними належної соціально-виховної роботи, неналежного матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення тощо.

У підсумку внесено 303 вказівки про усунення порушень, за результатами розгляду яких наразі 7 незаконно поміщених засуджених звільнено з дисциплінарних ізоляторів колоній; скасовано чи проведено у відповідність 120 незаконних актів посадових осіб установ виконання покарань; 208 працівників цих установ притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

У 2021 році прокурорами взято участь у 422 судових розглядах протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язаних з корупцією. За результатами розгляду до відповідальності у виді штрафу притягнуто 356 осіб за корупційні адмінправопорушення (у 2020 році – 120), загальна сума штрафів становить понад 143 тис. гривень. За результатами розгляду прокурорських подань, внесених на усунення порушень вимог антикорупційного законодавства, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 83 особи, що є найкращим результатом по державі. Загалом Вінницька область знаходиться на 7-му місці в державі за кількістю та якістю реагування на адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Виконувач обов’язків керівника Вінницької обласної прокуратури В.Гайворон підсумував, що робота органів прокуратури на пріоритетних напрямках триває та буде забезпечено якісне виконання конституційних функцій прокуратури.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1565