Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.07.2021

Вінницькою обласною прокуратурою забезпечується право громадян на доступ до інформації

У сучасного суспільства існує потреба у доступі до інформації, якою володіють органи державної влади, в тому числі й органи прокуратури. Особливо це стосується інформації, яка зачіпає процес вирішення питань, безпосередньо пов’язаних з інтересами громадян.

З метою забезпечення зазначеного права громадян, на виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Вінницькою обласною прокуратурою постійно здійснюється розгляд запитів на інформацію.

У І півріччі 2021 року до органів обласної прокуратури надійшло 62 інформаційні запити (з них 5 дублетних), що на 11 (17%) більше ніж за аналогічний період минулого року. Розглянуто, без урахування дублетних, 57 (торік – 51).

Із зазначеної кількості відділом організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів обласної прокуратури, з урахуванням інформації наданої іншими структурними підрозділами апарату обласної прокуратури, розглянуто, 43 (75%) запити. Прокурорами окружних (місцевих) прокуратур розглянуто 14 запитів, з них Жмеринською, Гайсинською та Немирівською – по 1, Вінницькою та Хмільницькою – по 2, Могилів-Подільською – 7.

З усіх запитів вирішено по суті 50, з них задоволено 35, що на 2,9% більше за аналогічний період минулого року. Апаратом обласної прокуратури надано інформацію на 33 (94%) запитів та на 2 (6 %) – окружними прокуратурами. Роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 13 запитів, з яких 2 (15%) – апаратом.

Апаратом обласної прокуратури відмовлено у надані інформації на 2 запити, оскільки вказані запити стосувалися стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, і під час їхнього розгляду застосовується спеціальний порядок доступу (ознайомлення), надання запитуваної інформації здійснюється з урахуванням вимог Кримінального процесуального кодексу України.

Іншим розпорядникам направлено 7 запитів. До підпорядкованих прокуратур спрямовано 3 запити, до інших відомств – 4, оскільки органи прокуратури не володіли та не є розпорядниками запитуваної інформації.

З аналізу запитів з’ясовано, що найчастіше у Вінницькій області запитувалася інформація з питань досудового розслідування – 21, кадрових питань – 19, з інших питань – 10. Іншим розпорядникам направлено 5 запитів, що стосувалися питань, які належать до їхніх повноважень та 2 – питань досудового розслідування.

Із вирішених апаратом обласної прокуратури 19 запитів (51 %) стосувалися кадрових питань, 10 (27 %) – досудового розслідування, 8 (22 %) – інших питань. Крім того, іншим розпорядникам направлені 4 запити, що стосувалися інших питань та 2 – питань досудового розслідування.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію більшість запитів надійшло від громадян – 53, від громадських організацій   3, від юридичної особи приватного права – 1.

Упродовж звітного періоду переважна більшість запитів надійшла електронною поштою – 35, письмово – 20, на особистому прийомі подано 2 запити. Всі відповіді на запити надавалися письмово поштовим відправленням або на електронну адресу запитувачів.

Рішення про відстрочку в задоволенні запитів органами обласної прокуратури не приймались. Усі запити, які надійшли до органів обласної прокуратури, розглянуті в строки, визначені ч. 1 ст. 20 Закону, – упродовж 5 робочих днів. Запитів, на які згідно з Законом відповідь надається протягом 48 годин, не надходило.

Органи обласної прокуратури і надалі забезпечуватимуть доступ до публічної інформації у визначених законодавством межах.

Відділ організації прийому громадян,розгляду звернень та запитів обласної прокуратури

кількість переглядів: 1215